Finavian lentoasemilla uusi matkustajaennätys – 20 miljoonaa rikki

Finavian lentoasemilla uusi matkustajaennätys – 20 miljoonaa rikki

Finavian lentoasemien matkustajamäärät kasvoivat sekä kotimaan liikenteessä että kansainvälisessä lentomatkustuksessa, minkä ansiosta Helsinki-Vantaan matkustajamäärä nousi lähes Helsingin asukasluvun verran uuteen ennätykseen, yli 16 miljoonaan matkustajaan.

Valtaosa matkustajista kansainvälisillä lennoilla

Finavian lentoasemilla oli vuonna 2015 yhteensä 20 083 297 matkustajaa, mikä oli 2,0 % viime vuoden 19 691 612 matkustajaa enemmän. Kotimaan lennoilla lensi 26 % ja kansainvälisillä lennoilla 74 % matkustajista.

Myös Lapin lentoasemilla paukkuivat pakkasten ohella ennätykset. Lapissa on palattu matkustajamäärissä huippuvuosien tuntumaan, kun matkustajamäärä ylitti miljoonan rajapyykin, ollen 1 007 011, kun vuonna 2014 matkustajamäärä oli 973 953. Edellisen kerran miljoonan matkustajan raja on ylittynyt Lapissa vuonna 2008.

Vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä kaikilla lentoasemilla matkustajia oli yhteensä 5 057 573. Edellisvuoden loka−joulukuuhun verrattuna kasvua oli 4,7 %.

Kansainvälinen lentomatkustus jatkaa kasvuaan

Kansainvälisessä lentoliikenteessä matkustajamäärä nousi vuoden 2015 aikana 1,5 % ja oli 14,9 miljoonaa (14,6).

Helsinki-Vantaan lentoaseman koko vuoden matkustajamäärä nousi 3,0 % edellisvuoteen verrattuna ja oli joulukuun lopulla 16 422 266 (15 948 838). Lentoasema houkutteli 473 428 uutta matkustajaa edellisvuoteen verrattuna. Kansainvälisten matkustajien määrä nousi 2,9 % ja kotimaan matkustuksessa nähtiin nousua 3,4 %

Loka−joulukuussa Helsinki-Vantaan kautta kulki 4,0 miljoonaa matkustajaa. Nousua viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna oli huimat 5,5 %.

Helsinki-Vantaan lentoasema

Helsinki-Vantaan lentoasemalla vieraili vuonna 2015 yli 16 miljoonaa matkustajaa.

Kokonaisuudessaan vaihtomatkustajien määrä Helsinki-Vantaalla nousi 3,1 % edellisestä vuodesta ollen 2,6 miljoonaa (2,5). Eniten matkalaisia Aasian suunnasta liikkui Helsinki-Vantaalla Japanista ja Kiinasta.

– Lentoliikenteen kysyntä on edelleen kovassa nosteessa ja me olemme vahvasti kasvussa mukana, mistä kertoo ennätyksellinen matkustajamäärä. Uskomme, että vaihtoliikenteen kasvu Euroopan ja Aasian välillä jatkuu hyvänä myös ensi vuonna. Meille merkittävä askel asemamme vahvistamisessa oli muun muassa yhteistyösopimuksen solmiminen Aasian suurimman lentoaseman kanssa. Myös Lapin vetovoima matkailukohteena näkyy lentoliikenteen luvuissa, toteaa johtaja Joni Sundelin Finaviasta.

Kotimaan matkustajamäärät lähteneet nousuun

Vuonna 2015 kotimaan lentoliikenteen matkustajamäärä nousi 3,3 % ja matkustajia oli 5,2 miljoonaa (5,0). Neljännellä vuosineljänneksellä kotimaan matkustajamäärät nousivat 8,7 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

– Kotimaan lentoliikenne näyttää piristymisen merkkejä jo toista vuotta peräkkäin. Kasvukeskuksissa sijaitsevat vilkasliikenteiset lentoasemat kasvattivat matkustajamääriään hyvin, mutta valmiiksi vähäliikenteisten kenttien kysyntä väheni edelleen. Lentäminen on vahvimmillaan, mitä pidemmistä etäisyyksistä puhutaan. Lyhyillä etäisyyksillä matkustajat valitsevat lentämisen sijasta mieluummin oman auton sekä bussi- ja raideliikenteen väliltä, Sundelin toteaa.

Maakuntalentoasemista matkustajamäärät nousivat koko vuonna vauhdikkaimmin Rovaniemellä, jossa oli 478 347 (444 561) matkustajaa. Rovaniemen matkustajamäärä ylsi omaan ennätykseensä. Kotimaan liikenne nousi hyvin myös Oulussa, Kokkola-Pietarsaaressa ja Turussa. Oulussa lentoliikenne on elpynyt miljoonaluokkaan.

Lapin matkailulentoasemilla, Ivalossa, Enontekiöllä, Kemi-Torniossa, Kuusamossa, Rovaniemellä ja Kittilässä liikenne on lähtenyt hyvään kasvuun. Lappi houkutteli talvilomalaisia ennätysmäisen paljon, kun miljoonan matkustajan raja ylitettiin. Rovaniemi, Ivalo ja Enontekiö nostivat talvikauden turistimääriä.

Lähde ja kuva: Finavia