Tulevaisuuden Helsinki-Vantaan lentoaseman rakentaminen alkaa

Tulevaisuuden Helsinki-Vantaan lentoaseman rakentaminen alkaa

Finavia käynnistää Helsinki-Vantaan laajennustyöt heti vuoden vaihteen jälkeen. Nykyisen terminaalin jatkeeksi rakennettava eteläinen uudisosa valmistuu kesällä 2017 – Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. 900 miljoonan euron suuruinen kehitysohjelma etenee useassa aallossa. Tammikuun alussa käynnistyvä vaihe tuo lisää tilaa ja sujuvuutta kauko- ja vaihtoliikennettä palvelevaan terminaaliosaan.

Samaan aikaan rakennustöiden kanssa myös lentoliikenne lisääntyy. Tämän vuoksi esimerkiksi bussikuljetukset terminaalista lentokoneille ja takaisin tulevat lisääntymään.

Näin lentoaseman infrastruktuuri kehittyy

Eteläsiiven valmistumisen myötä kesällä 2017 terminaalin pinta-ala kasvaa yhteensä 7 850 neliömetrillä. Kerroksia rakennetaan kaksi: toinen saapuville ja toinen lähteville matkustajille. Lentokoneiden rullaus- ja pysäköintialueen eli niin sanotun asematason osuus tammikuussa alkavan vaiheen investoinnista on merkittävä. Asematasoa uudistetaan 157 000 neliömetrin suuruisella alueella.

Laajarunkokoneille tehdään neljä ulkopysäköintipaikka ja terminaalin edustalle asennetaan kolme matkustajasiltaa. Uudet matkustajasillat toteutetaan niin sanottuina kaksoissiltoina. Koneeseen nousu tapahtuu samanaikaisesti kahta eri käytävää pitkin: toinen vie koneen etuosaan ja toinen keskiosaan. Näin koneeseen nousu ja koneesta poistuminen sujuvat huomattavasti nykyistä nopeammin. Tämä parantaa myös matkustajien palvelutasoa.

Helsinki-Vantaan kehitysohjelma numeroina

– Terminaalin laajennusosan pinta-ala vuonna 2020 = Linnanmäen huvipuiston kokoinen alue (75 000 m2)
– Terminaalin koko pinta-ala vuonna 2020 = 10 Eduskuntataloa (n. 250 000 m2)
– Laajarunkokoneiden siltoja vuonna 2020: 16 paikkaa
– Asematason työmaat = 65 jalkapallokenttää (330 000 m2)
– Lentoaseman kokonaispinta-ala = Helsingin kantakaupunki Kaisaniemestä Katajanokalle ja Töölöön (180 ha)
– Kehitysohjelman rakennusaikainen työllisyysvaikutus 14 000 htv.
– Lisää pysyviä työpaikkoja noin 5 000.
– Matkustajia vuonna 2020 = 20 miljoonaa

http://www.helsinginseutu.fi/www/hs/fi/uutiset/lentokentta-uudistuu